vrijdag 17 december 2010

Vergunning aangevraagd bij het PWN
Afgelopen zaterdag werden we (voor de zoveelste keer) aangesproken in het PWN gebied door een van de boswachters. Wij moeten altijd op tijd naar het PWN duingebied, aangezien de fietsers (dat zijn in dit geval ook wij met de honden), vóór half elf van de onverharde paden af moeten zijn. Na half elf is het bosrijke paradijs van de wandelaars, die dan nog tot zonsondergang, eventueel met hond (aan de lijn), op de onverharde paden mogen vertoeven. De fietsers (dus ook wij met de honden) worden vanaf half elf naar de klinkerpaden verwezen, maar klinkerpaden voelen niet echt lekker aan hondenvoeten als het om vele kilometers gaat. Bovendien zijn ze soms verraderlijk glad bij opvriezing!

Water drinken verboden?
Wij waren afgelopen zaterdag zoals gewoonlijk voor half elf met onze vier honden op pad: ieder twee husky's voor de mountainbike. Op het moment dat de boswachter er aan kwam stonden wij even te pauzeren bij een poeltje langs het klinkerpad; de honden dronken er wat water.

Water drinken verboden?

Toen de bos- wachter op ons af kwam vroegen we ons af wat we verkeerd deden; we hadden de toegangskaartjes voor het PWN gebied op zak, de honden waren aan de lijn en het was nog voor half elf. De schoen bleek op drie punten te wringen:

• de honden mochten geen water drinken uit het poeltje en bovendien waren wij dus dan van het pad af (want dat moet als je je honden wat wilt laten drinken)
• we gingen te hard met de honden over het pad
• we namen teveel ruimte in beslag op het onverharde pad.

Op het moment van aanspreken zijn we niet teveel ingegaan op alles. Op een punt hadden we geen verweer en we waren blij dat we geen boete kregen voor het "buiten de paden" treden. Dat scheelde ons een boete van €120, want in zo'n geval krijg je er dan ieder een van €60!
Toch moest ons even van het hart dat we niet vonden dat we erg veel pad innamen. Een groep mountainbikers van een stuk of vijftien neemt meer pad in beslag. (Op de zaterdagen hebben wij wel zulke ontmoetingen, maar als fietsers onderling gaat dat meestal altijd goed.) Ook gaan mountainbikers met de fiets veel harder. Wij gaan in het begin even snel maar zakken dan af naar ongeveer 16 kilometer p/u. Met voetgangers en tegenliggers houden wij altijd rekening, Wij maken het wel eens vervelend mee met de voetgangers. Er is dan geen samenspel van de voetgangerskant.

Speciale vergunning om te fietsen?
Er werd ons aangeraden een vergunning aan te vragen om te mogen blijven fietsen (bikejöring) met de honden in het PWN gebied. Het fietsen in het duingebied is ons zeer dierbaar en we willen dat graag zonder problemen blijven doen. Overigens fietsen we slechts vier keer per week in het PWN gebied en we vertoeven echt geen uren in het gebied. Een vergunning moet toch niet moeilijk te geven zijn?

Ooit is de natuur "In den beginne" toch voor ons allemaal geschapen om van te genieten?
Te veel ruimte innemen op het pad?




om eerdere impressies te lezen: klik hierboven op: Oudere berichten



.

.
— copyright © 2007-2018 Siberian Spirit — Alkmaar, Noord-Holland, Nederland —













-