vrijdag 4 februari 2011

Een gewaarschuwd mens...
Er worden door Nederlanders jaarlijks zo'n 180.000 puppies gekocht, maar waar komen die dan allemaal vandaan? Helaas is het antwoord op deze vraag vaak zeer triest en schokkend.
Het IFAW (International Fund Animal Welfare) heeft maandenlang een undercover onderzoek gedaan naar de handel in pups uit Oost-Europese landen.

Puppyfabrieken
In bepaalde van deze landen worden pups onder erbarmelijke omstandigheden gefokt in zogeheten "puppyfabrieken". Men moet minimaal 20 pups bestellen en binnen 72 uur worden ze dan thuis afgeleverd.
De puppies worden vaak te vroeg bij hun moeder weggehaald, zijn soms ernstig ziek en worden vervolgens met vervalste papieren naar ons land getransporteerd.
Wekelijks worden er honderden pups onder erbarmelijke omstandigheden in minibusjes vanuit landen als Hongarije, Polen en Tsjechië naar Nederland en België gesmokkeld. Pups worden in de Oost Europese landen voor 50 euro gekocht en eenmaal gedropt bij Nederlandse en Belgische fokkerijen en handelaren hier via het internet en advertenties (meest populair: marktplaats) verkocht voor het tienvoudige.

Dierenleed, ook in Nederland en België
Een dierenpaspoort, stamboom en een chip zijn dus niet altijd een garantie dat u een gezonde puppy koopt bij een goede fokker. Het komt regelmatig voor dat mensen een puppy kopen die binnen enkele dagen overlijdt omdat ze te jong zijn, niet zijn ingeënt of ontwormd zijn, al staat er in het paspoort van wel!

Ook in Nederland en Belgie zijn er tal van fokkerijen die maar één doel voor ogen hebben: zoveel mogelijk verdienen in zo kort mogelijke tijd. Het maakt hen niet uit hoeveel nesten een teef krijgt, of de puppies gezond zijn en een goede socialisatie krijgen en bij wie pups terechtkomen.

Onwetendheid van de consument en de laagdrempeligheid van de sector houdt de malafide hondenhandel in stand. Als emotie potentiële kopers niet direct over de streep trekt, dan zijn het wel de lage prijzen van een puppy.

Let op... dit artikel is slechts een druppel op een gloeiende plaat. De omvang van het leed uit de puppyfabrieken is te groot om hier even kort weer te geven. De diverse sites over puppyfabrieken kunnen u daarover verder informeren.
site van IFAW over de puppyfabrieken: klik hier
Zie ook ons artikel over de aanschaf van een pup
om eerdere impressies te lezen: klik hierboven op: Oudere berichten



.

.
— copyright © 2007-2018 Siberian Spirit — Alkmaar, Noord-Holland, Nederland —













-